Babka jajowata – co warto wiedzieć

Babka jajowata – co warto wiedzieć

Babka Jajowata – co o niej wiesz,

Łupina nasienna babki jajowatej to bogate źródło błonnika rozpuszczalnego, który poprzez wiązanie płynów, wielokrotnie zwiększa swoją objętość, tworząc żel. Reguluje pracę jelit, korzystnie wpływa na przesuwanie się mas pokarmowych w jelitach i ułatwia wypróżnianie.

Nasiona babki jajowatej stanowią źródło wielu cennych składników wykorzystywanych w medycynie naturalnej i przemyśle kosmetycznym. Pełne są np. błonnika, antyoksydantów, śluzów, aukubiny, tłuszczów, protein, fitosteroli.

Nasiona i łuska (łupina) – zastosowanie

Stosowana jest przede wszystkim w licznych dolegliwościach ze strony układu pokarmowego.
Sprawdza się w przypadku uciążliwych zaparć , przy hemoroidach , pomocna jest również
W biegunkach. Pomaga organizmowi szybciej pozbyć się toksyn, metali ciężkich i innych szkodliwych substancji, które obciążają jelita.
Jest wsparciem w odchudzaniu – błonnik stanowi prawie 80% wszystkich znajdujących się
W roślinie związków. Błonnik nie tylko przyspiesza przemianę materii ale szybciej pęcznieje przynosząc uczucie sytości.

Babka jajowata może być dodatkiem do wielu dań : sałatek, deserów, sosów i zup.

Z babki jajowatej można także zrobić napar, zalewając łyżkę nasion gorącą wodą. Po ostygnięciu powstały napój można wypić. Równie skuteczny jest także odwar, czyli zagotowane nasiona.

Preparaty zawierające babkę jajowatą dostępne są w aptekach.